Wiele rzeczy jest niezbędnych w kuchni. Jedną z nich jest patelnia. Wybór odpowiedniej patelni to istotna kwestia, bowiem model dobrej jakości potrafi wznieść jakość potraw oraz przyjemność z gotowania na wyższy poziom. Nie sięgaj po pierwszą lepszą patelnię! Przemyśl tę kwestię pod wieloma aspektami, by cieszyć się pełnią jej funkcjonalności i wygody.
To jeden z najpotrzebniejszych przyrządów kuchennych. Dzięki niej możesz smażyć, odgrzewać oraz dusić potrawy. Patelnia to niezbędny element w twojej kuchni. W ofercie sklepów znajdziesz różne rodzaje patelni przeznaczone do odmiennych zadań. Między
innymi patelnię uniwersalną, głęboką, naleśnikową, grillową i inne. Różnią się one nie tylko forą, ale również tworzywem, z jakiego zostały wykonane. Warto zatem przyjrzeć się bliżej właściwościom określonych patelni, by czerpać przyjemność z używania ich na co dzień.
Patelnia uniwersalna to najbardziej podstawowy i popularny model patelni. Jak sama nazwa wskazuje, jest uniwersalna, a więc przyrządzimy z jej wykorzystaniem z powodzeniem wiele potraw. Charakteryzuje się niewielką głębokością, ale jednak brzegi są dosyć wysokie – w porównaniu z chociażby patelnią naleśnikową. Znajdziemy różne rozmiary takich patelni. Począwszy od jednoporcjowych maleńkich modeli, aż po patelnie, w których można przygotować obiad dla 4 osobowej rodziny.
Jednymi z najpopularniejszych patelni są patelnie aluminiowe. Ze względu na swoją lekkość, a co za tym idzie wygodę użytkowania, warto roważyć zakup właśnie jednej z nich.
Aluminium to lekkie i dosyć wytrzymałe tworzywo, które jest wykorzystywane do produkcji wielu przedmiotów codziennego użytku. Na co dzień używamy pijemy napoje z aluminiowych puszek czy też używamy naczyń zrobionych z tego materiału. Aluminium jest również odporne na korozję oraz świetnie przewodzi ciepło. Cechuje się wysokim połyskiem, dzięki czemu używane do produkcji sprzętów gospodarstwa domowego dobrze się prezentuje a klienci chętnie sięgają po wykonane z niego sprzęty.
Większość używanych w domach patelni ma zazwyczaj teflonową powłokę. Patelnie te są szczególnie cenione ze względu na to, że nie przywiera do nich jedzenie – nawet podczas smażenia bez użycia tłuszczu!
Teflon to bardzo popularny w branży gastronomicznej materiał. Często i chętnie pokrywa się nim patelnie oraz garnki – zapobiega to przywieraniu potraw do dna naczynia, jest wygodne i praktyczne. Tworzywo to jest odporne chemicznie, dlatego nie ma ryzyka, że
niekorzystnie wpłynie na jedzenie, z którym ma styczność. Dzięki temu jest bezpieczny dla naszego zdrowia. Należy jednak uważać, ponieważ łatwo uszkodzić go podczas użytkowania. W przypadku np. teflonowych patelni, zaleca się używanie drewnianych sztućców, by uniknąć porysowania powłoki.
Kolejną bardzo popularną patelnią jest patelnia stalowa, która również ma wiele zalet.
Stal nierdzewna to bardzo często spotykane tworzywo. Używa się go do wielu celów. W branży gastronomicznej, wykorzystuje się do produkcji armatury przemysłowej i domowej, a także wykonuje się z niego codzienne akcesoria do pielęgnacji. Jak sama nazwa wskazuje, największą zaletą stali tej jest odporność na rdzewienie. Oprócz nierdzewności cechuje się również wytrzymałością, wysokim połyskiem i praktycznością.
Spośród dziesiątek, jeśli nie setek możliwości, wybierz patelnię, która najlepiej sprawdzi się w twojej kuchni. Przeanalizuj swoje potrzeby, a być może okaże się, że przyda ci się zestaw patelni dla większego komfortu gotowania, smażenia i wszelkiego działania w
kuchni.